HET KOSTERSHUISJE

DICHTER BIJ VAN GOGH KUNT U NIET KOMEN

DE GESCHIEDENIS

Anwb plaquette

Het kostershuisje, gelegen aan de Berg is bekend als het een na of zelfs het oudste huisje van Nuenen. Er zijn verschillende verhalen over de datum waarin het Kostershuisje tot leven is gekomen. Zo staat er op het ANWB-plaquette op het huisje dat het kostershuisje in 1763 is gebouwd. Dit is de tijd van de Wevers, het huisje werd dan ook gebouwd met als doel wevershuis.

Het kostershuisje heeft een lange geschiedenis en een hele lijst aan bewoners & eigenaren. Voor zover bekend is de eerste bewoner de wever Hendrik Spee. Hij woonde in het wevershuisje tot 1833. De volgende 6 jaar was de koopman genaamd Cornelis Wolsky de bewoner. Vanaf 1839 woont de zadelmaker Johannes Vollenberg in het huisje. Hij woont er tot 1854, dan komt het in handen van Dieles van Engeland. Het is niet bekend wanneer hij het wevershuisje door verkoopt aan Samuel van hoven en de dames van Renesse. In het jaar 1869 werd het huisje verkocht aan Willem van der Burg, vanaf nu zal het wevershuisje 100 jaar in het bezit zijn van zijn familie.

nu & vroeger

Willem van der Burg kwam op zijn dertiende levensjaar vanuit Den Haag naar Nuenen. In Nuenen werkte hij als damastwever bij van Hoven, de toenmalige weeffabriek aan de Papenvoort. Het voormalige koetshuis en Documentatie centrum van Van Gogh zijn de overblijfselen van de Wevers fabriek. Ook werkte hij als meesterknecht. Willem was getrouwd met Helena Joling. Zij hebben vijf dochters gekregen waarvan er maar 3 oud zijn geworden. Op 21 juli 1879 werd Willem weduwnaar van Helena. Vijf jaar later is hij getrouwd met Gerarda Sophia Molenbrugge. Ook met zijn nieuwe vrouw krijgt hij 6 kinderen, 3 dochters en 3 zonen. Ook deze keer sterven 2 kinderen al na een week. In 1916 is Willem van der Burg overleden. Zijn toenmalige vrouw Gerarda blijft in het wevershuisje wonen tot ook zij overlijdt in 1941.

Mien van der Burg

Mien van der Burg bleef na de dood van haar ouders als enige familielid in Nuenen en bewoonde nog steeds het wevershuisje. Ze was kosteres van het protestantse kerkje aan de Papenvoort. Tot 1967 heef Mien van de Burg gewoond in het wevershuis wat in deze tijd hernoemt was tot kostershuisje vanwege haar beroep als kosteres. Nadat Mien het kosterhuisje heeft verlaten is het kosterhuisje verkocht aan de gemeente.

Restauratie, verwijderen van het oude rieten dak

Restauratie rieten dak

Er volgt een Restauratie die in die tijd 20.000 gulden kostte. Na de restauratie werd het kostershuisje niet meer gebruikt als woning. In 1972 is het kostershuisje benoemd als rijksmonument. Nog steeds in bezit van de gemeente Nuenen wordt het Kostershuisje in gebruik genomen door de Familie Scherpenseel-Waas. Ze openen een Antiek winkel genaamd ‘De Kosterswoning’. Burgemeester Smits van Oyen opende de winkel. Hij deed dit door een eeuwen oud symbolische offer te doen. Een zogenaamd `openingsoffer´. Hij plaatste een 14e eeuwse drinkkan onder de vloer, op deze manier werden de kwade geesten verdreven, door ze in de kan te bannen. Om de 14e eeuwse kan een eigentijdse inhoud te geven heeft de burgemeester een plastic Apollo raket in de kan gedaan. De Apollo raket moest de geestelijke en materiële afstand moest overbruggen tussen het donkere aardse verleden en het verlichte hemelse leven van de 20e eeuw. De kan ligt nog steeds onder de vloer net voorbij de drempel. 

In 1982 verkoopt de gemeente het huisje. De toenmalige huurder wou het graag kopen maar dit liep anders af na het opduiken van het testament van Mien. Egidius Meulendijks beter bekent als Giel Meulendijks koopt het huisje over van de gemeente. In het testament van Mien van der Burg stond dat Giel het voorkeursrecht had bij verkoop.

Hand geschreven testament Mien van der Burg

Opening van 'De stille kracht'

Giel verkoopt het aan de makelaar van Santvoort. De makelaar verkoopt het huisje aan Richard van Haaren & Ton Scheepers. Ook zij toveren het kostershuisje om in een winkel, 'De stille kracht'. In 2017 verkopen Ton en Richard hun winkeltje. Wat de nieuwe plannen zijn voor het kostershuisje lees je hier.

Mien & Richard in dezelfde deuropening